top of page
gizemasar

KÖPEK EĞİTİMİNİN PÜF NOKTALARI


KÖPEK EĞİTİMİNİN PÜF NOKTALARI OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Köpeğinize gösterişli numaralar sergilemesini ya da başarılı bir spor köpeği olmasını öğretebilirsiniz. Bunlar isteğe bağlıdır; ancak ister şehir içinde yaşayın, ister şehir dışında köpeğinizi günlük hayatta kontrol edebilmeniz ve onunla keyifli vakit geçirebilmeniz için itaat eğitimi alması gereklidir. İtaat eğitiminin amacı; kendine güvenen, rahat, iyi huylu, toplum içinde rahatlıkla gezebileceğiniz kontrollü bir köpeğe sahip olmaktır. Profesyonel bir yardım almak yerine köpeğinizi kendiniz eğitmeye karar verdiyseniz, köpek eğitiminde dikkat etmeniz gereken unsurları sizlerle paylaşıyorum:


1-Köpeğinize bir komutu öğretmeye başlamadan önce, onun tuvalet ihtiyacını giderdiğinden emin olun. Sıkıntısı olan yavru size odaklanmakta güçlük çekecektir.


2-Eğer ödül kullanacaksanız köpeğiniz açken çalışın. Sabah ve akşam öğünlerinden önce çalışmanız etkili olacaktır. Midesi boş olan bir köpek için ödül her zaman daha caziptir.


3-Ödül olarak kullandığınız yiyecek köpeğinizin çok sevdiği; ancak sık tüketmediği (Haşlanmış tavuk, sosis, hazır ödül mamaları) gıdalar olmalıdır. Böylelikle köpeğiniz bir dahaki dersi iple çekecektir.


4-Köpeğinizi kendiniz eğitiyorsanız eğitim süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Eğitim süresi daha uzun sürdüğünde köpeğinizin dikkati dağılabileceği için tek seferde yarım saat çalışmak yerine, günde 2’şer kez 15’er dakika çalışmanız, köpeğinizin doğru davranışı öğrenmesini kolaylaştıracaktır.


5-Köpeğinizi eğitirken, istenmeyen davranışı cezalandırmak yerine doğru davranışı ödüllendirin. Köpek eğitiminde pozitif yaklaşım, çoğu zaman daha hızlı sonuç verir.


6-Ödüllendirmede zamanlama çok önemlidir. Köpeğiniz verdiğiniz komutu uyguladığı anda ödüllendirmelisiniz. Köpeğinizin 2-3 dakika geçtikten sonra gelen ödülle, hareket arasında ilişki kurması imkansızdır. Ödüllendirme süresi 2-3 saniye ile sınırlıdır.


7-Komutları iki defa tekrarlamaktan kaçının. Eğer köpeğiniz tek seferde komutunuza yanıt vermiyorsa siz nazikçe istediğiniz pozisyonu almasını sağlayın. Yanlış yaptığı ya da yapamadığı bir davranışı cezalandırmak yerine, sakince beklentiniz olan davranışı yerine getirmesi için teşvik edin.


8-Köpek eğitiminde en önemli faktörlerden biri istikrarlı olmaktır. Köpeğinizi eğitirken her gün tekrar yaparsanız köpeğinizin doğru hareketi öğrenme hızını yükseltmiş olursunuz.


9-Motivasyon, eğitimin yapı taşlarından biridir. Sizin moraliniz yüksekse bu otomatikman köpeğinize geçecektir ve köpeğiniz derslerden daima keyif alacaktır. Gergin veya üzgün olduğunuz zamanlarda köpeğinize bir şey öğretmeye çalışmayın. Köpeğiniz bu durumunuzu hisseder ve durumu üstüne alınabilir. Eğitim sürecinin gidişatı için çalışmalarınız daima keyifli başlamalı ve bitmelidir.


10-Köpeğinize komutları öğretirken boş, sakin bir oda tercih edin. Dikkatini dağıtacak unsurlar olmadığı için komutları algılaması ve uygulaması daha hızlı olacaktır.


11-Köpeğiniz bir komutu öğrendiğinde (gel, otur, yat ya da bekle) aynı komutu günde 10 kez evin ya da bahçenin farklı yerlerinde tekrarlayın.


12-Köpeğiniz verdiğiniz komutu 10’da 10 yapmaya başladığında artık sokaklar ve parklarda çalışma vakti gelmiş demektir!


13-Dışarıdaki çalışmalarınızda birdenbire kalabalık caddede başlamak yerine, başlangıç için daha sakin park ve sokakları tercih ederseniz köpeğinizin dış çevrede dikkatinin toplaması daha kolay olacaktır.

GİZEM ASAR

66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page